Ruhun hikmetinden beslenen yorumlama ve değerlendirme; hayata pozitif katkı sunar, fayda verir. İnsanı ve toplumu yukarıya çeker, yüceltir. Ama egonun bencil tutumlarından beslenen yorumlama ve değerlendirme ise; hayata negatif katkı sunar, zarar verir. İnsanı ve toplumu aşağıya çeker, yorar, alçaltır.
Yorumlama ve Değerlendirme Sanatı
Yorumlama ve değerlendirme yeteneği, hayatın tüm alanlarında belirleyici bir güçtür.
Ama unutmamak gerekir ki; sevgi ve bilgi eksikliği, insanın yorumlama ve değerlendirme sistemini, hakikat ve hakkaniyetten uzaklaştırmakla kalmaz, aynı zamanda bu içsel sistemi zamanla köreltir, işlevsiz hale getirir.
Bu yüzden; bu iki yeteneğin yapıcı ve kalıcı katkısından faydalanmak için, sevgiyle beslenen bilgiye, bilgiyle derinleşen sevgiye ve bu belirleyiciliğin farkındalığına ihtiyaç vardır.
Zira ruhun hikmetinden beslenen yorumlama ve değerlendirme; hayata pozitif katkı sunar, fayda verir. İnsanı ve toplumu yukarıya çeker, yüceltir.
Ama egonun bencil tutumlarından beslenen yorumlama ve değerlendirme ise; hayata negatif katkı sunar, zarar verir. İnsanı ve toplumu aşağıya çeker, yorar, alçaltır.
Çünkü bu iki yetenek; hayatın ince dokusunda işlenen ustalıklar, ruhun hikmetinden süzülen inci taneleridir.
Gönüllere ferahlık, zihinlere aydınlık saçar. İnsana, hayata ve topluma değer katar.
Bilgelik, ruhun derinliklerinden yükselen sessiz bir fısıltıdır. Her düşünceyi kutsal bir özle süsler, her sözü yıldız gibi parlatır, insanı ve hayatı yüce kılar.
Ama egonun dar koridorlarında sıkışan yorumlar, bencil yargılar ve sert sözler; hayatın üstüne karanlık bir gölge gibi düşer. Ve insanı küçültür, toplumu yorar.
O halde; yorumlarken ve değerlendirirken, Hangi kaynaktan beslendiğimize dikkat etmeliyiz.
Hakikatin pınarından mı?
Yoksa egonun bulanık suyundan mı?
Çünkü gerçek bilgelik; İnsanı ve toplumu yücelten, her davranışı ve her sözü, ışıkla ve sevgiyle dokuyan, kutsal bir sanattır.
Ve unutmamak gerek…
Hangi kelimeye hangi niyeti yüklersek, hayatımız ona dönüşür.
Yusuf Beğtaş
Www.karyohliso.com