KIŞ MEVSİMİNDE NASIL BESLENMELİYİM?
Soğuk aylarda nasıl beslenirsem bağışıklık sistemimi zinde tutabilirim, gribal enfeksiyonlardan korunmak için hangi besinleri tüketmeliyim, mevcut kilomu nasıl koruyabilirim gibi benzeri birçok soru aklımızda merak konusu oluşturmaktadır.
Soğuk havaların kendini göstermeye başladığı bu günlerde yavaşlayan metabolizmanın varlığı ve hareketsiz yaşamın daha da yoğunlaştığı bu süreçte kilo artışına engel olabilmek ve sağlığımızı korumak için dengeli bir beslenme modelini uygulamak ve yaşam modeli haline getirmemiz gerekiyor.
Kış aylarında mevsim değişimi ile gelen hastalıklar, hava şartlarına bağlı mutsuzluk, stres, düzensiz ve yetersiz beslenme gibi çevresel faktörler bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Bunun için önlem alıp temkinli olmak avantajlı alanda olmamızı sağlayacaktır.
Hayatımıza adapte edeceğimiz temel beslenme alışkanlıkları, kış mevsiminde kilo kontrolünü sağlamamıza yardımcı olacaktır.
- Her zaman dile getirdiğimiz konulardan bir tanesi düzenli ve yeterli su tüketimi.
kg başına 30 ml olan günlük su tüketimi hakkımız, yaklaşık olarak her bireyde 2.5-3 lt kadardır.
- Uzun süre açlıklardan kaçınmamız gerekiyor. Bunun için de maxsimum üç buçuk saat aralıklarla ana öğün dışında sağlıklı atıştırmalıkları alışkanlık haline getirmeliyiz.
- Basit karbonhidratlardan olabildiğince kendimizi uzak tutup, tam tahıllı karbonhidrat tüketimine yoğunlaşmamız gerekiyor.
- Gece uyumadan önce bir tabak dolusu meyve tabağı şeklinde değil de gün içerisinde farklı zaman dilimlerinde en az üç porsiyon kuru ve taze meyve tüketimini ihmal etmeyelim. Gribal enfeksiyonlarla baş edebilmenin yollarından bir tanesi vitamin ve mineral ihtiyacımızı sebze ve meyvelerden karşılamak olacaktır.
- Ve tabi ki süt-yoğurt tüketimi çok ama çok önemli. Kefire günlük beslenmemizde yer açmakla beraber 3 veya 4 porsiyon süt-yoğurt-ayran tüketimini ihmal etmemeye gayret gösterelim. Bu sayede kas kemik sağlığımızla beraber bağışıklığımızı da zinde tutmuş oluruz.
- Tabaklarımızın farklı besin gruplarıyla kombinasyon halinde olması tek tip beslenmenin önüne geçeceği gibi, gün içerisinde ihtiyacımız olan makro ve mikro besin gereksinmemizi karşılamamıza yardımcı olacaktır.
- Lütfen ama lütfen hazır gıda tüketimini, paketli gıda tüketimini beslenmemizde kısıtlamaya çalışalım. Bizim faydamıza olan gıdaları aşırıya kaçacak şekilde tüketmeyelim. Belki alışkanlıklarımızı kırmak bize zor gelebilir. Önemli olan kararlılık ve azimle bu süreci sırtlamamız. Zaman ilerledikçe farkında olmadan yaşam şeklimize uygun beslenme modelini kazanmış olacağız.
Ve her zaman söylediğim gibi hayat biz mücadele verdiğimiz zaman daha keyifli ve lezzetli bir hal alır.
Sevgiyle, sağlıkla ve dengeli beslenmeyle kalın…
İnstagram : https://instagram.com/diyetisyensaraa?utm_medium=copy_link
Dyt. Sara AYYILDIZ
Sağlıklı Günler Dilerim J