Mardin Artuklu Üniversitesi’nden anlamlı proje: Yapay zekâ çağında çocuk kitaplarının önemi
Mardin Artuklu Üniversitesi, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde yer alan Mid Art Kültür Sanat ve Tasarım Öğrenci Topluluğu’nun Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) desteği ile yürüttüğü projesi kapsamında “Yapay Zekâ Çağında Kitapsever Çocuklar Yetiştirmek” başlıklı özel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Mardin Artuklu Üniversitesi’nin 2023 yılından bu yana sürdürdüğü “İklim Dostu, Akıllı ve Yeşil” bir kampüs olma vizyonu kapsamında, yapay zekâ odaklı bir teknoloji fakültesi kurulması çalışmalarının da dâhil olduğu uzun soluklu bir projenin parçası olan etkinlikte Türkiye’nin önde gelen çocuk kitabı yazarlarından Tülin Kozikoğlu, 4 Aralık Çarşamba ve 5 Aralık Perşembe tarihlerinde Midyat’ta öğrencilerle bir araya geldi.
Dijitalleşme ve teknolojinin hayatın her alanını şekillendirdiği bir çağda, her türlü etkiye karşı savunmasız olan çocukların korunmasını önceleyen proje kapsamında çağımızın dikkat dağıtıcı unsurlarına karşın çocuk kitaplarının yaratıcı yönü ve zorluklarla başa çıkma kabiliyetini geliştiren bir araç olarak kritik önemine dikkat çekildi. Hem çocuklarda hem de çocukların eğitimi ile ilgilenen bireylerde farkındalık yaratmayı amaçlayan bir dizi etkinliğin gerçekleştirildiği projenin ilk gününde Tülin Kozikoğlu, Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi ile Midyat Meslek Yüksek Okulu öğrencileriyle “Yapay Zekâ Çağında Çocuk Kitaplarının Önemi” başlıklı bir seminer ve “Yapay Zeka Çağında Bir Kitapsever Nasıl Yetiştirilir?” konulu bir atölye çalışması gerçekleştirdi.
Çocukların artan ekran kullanımı nedeniyle arka planda kalabilen kitap sevgisini artırmayı ve yaratıcı yönlerini desteklemeyi hedefleyen etkinliğin ikinci gününde iseAltunkaya İlçe Halk Kütüphanesi’nde ilkokul öğrencilerine yönelik “Yaratıcı Yazarlık Atölyesi” düzenlendi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle iki ayrı oturumda düzenlenen etkinlikte, öğrenciler yaratıcı yazarlık üzerine keyifli çalışmalar yaptı. Drama etkinlikleri, interaktif yazarlık çalışmaları ve seminerlerle dolu programda, çocukların yazma potansiyelleri ortaya çıkarmaya yönelik faaliyetler yer aldı.
Hayal Gücü Kağıda Döküldü
Tülin Kozikoğlu, çocuklara yazarlıkla ilgili bilgiler verirken, kitap sevgisi ve hayal gücünün önemini de vurguladı. Kendi eserlerinden karakter ve öykü örnekleri paylaşarak, çocukları yazmaya teşvik etti. Öğrenciler, yazarın rehberliğinde kendi hikayelerini yazma deneyimi yaşadı. Atölyenin sonunda, Kozikoğlu öğrencilerle sohbet edip kitaplarını imzalayarak hediye etti. Çocukların kitaplara duyduğu sevgi ve heyecan gözlerinden okunuyordu.
Teşekkürlerle Taçlanan Etkinlik
Midyat’ı bir kez daha kültür ve sanatla buluşturarak çocukların kitap sevgisini artırmayı, yazma becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunmayı ve geleceğin yazarlarına ilham kaynağı olmayı amaçlayan etkinliğin sonunda Tülin Kozikoğlu’na, Altunkaya İlçe Halk Kütüphanesi yönetimi tarafından çiçek takdim edildi. Ayrıca, etkinliğin gerçekleşmesine katkıda bulunan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’a, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Enis Efendioğlu’na, Midyat Kaymakamı Ömer Faruk Özdemir’e, Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin’e, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdurrahim Demir’e ve kütüphaneyi yaptıran Mahsum Altunkaya’ya teşekkür edildi.