Uluslararası kongreye, ülkemizin ve dünyanın 30 farklı üniversitelerinden ve kurumlarından katılım gösteren; dil bilimi, felsefe, tarih, sosyoloji, psikoloji, antropoloji ve ilahiyat bilimleri alanında uzman yerli ve yabancı 90’nı aşkın bilim insanı, yazar ve akademisyen katkıda bulundu.
Kongre, “Kişiler ve Eserler” konusunu ele alan açılış paneli ile başladı. Moderatörlüğünü Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Cengiz’in üstlendiği açış paneline Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çevik ve İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Çelebi panelist olarak katıldı.
Sosyal bilimlerin en belirgin üç sahasını oluşturan dil, düşünce ve dinin varoluşundan itibaren insanlığın temel hususiyetleri olan konuşma, kavrama ve inanmaya tekabül eden disiplinler olduklarını belirterek konuşmalarına başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Demirhan, bilimde kişilerin ve eserlerin değerlendirmesini yaptı.
Kongrede; dilin gündelik iletişimden felsefî tartışmalara kadar uzanan geniş yelpazesi, inancın metafizik ve teolojik boyutları, felsefenin varlık, bilgi ve eylem üzerine yoğunlaşan düşünsel derinliği gibi önemli odak noktaları yer aldı. İlk kez 2018’de düzenlenen Dil, Düşünce ve Din Bilimleri Kongresi’nin her yıl farklı bir temayla sosyal bilimler alanına değer katmaya devam edeceği bildirildi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Cengiz, iki gün boyunca kongrenin önemini ortaya koyan 100’e yakın bildirinin sunulacağını ifade ederek, kongrenin içeriğini oluşturan dil, düşünce ve din ilimlerinin evrensel boyutuna dikkat çekme amaçlı Türkçe, Arapça, İngilizce, Kürtçe ve Farsça olarak beş dilde gerçekleştirilen sunumların eş güdümlü olarak, ayrı salonlarda 3 eş zamanlı oturum şeklinde düzenlendiğini ve sunulan tebliğlerin en kısa zamanda kitaplaştırılmasını planlandıklarını ifade etti.