Mardin-Şırnak Eczacı Odası, Bulunamayan ilaçların sorumlusu değildir!

Mardin Şırnak Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Fatih Oral, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti. “Midyat ilçemizde bir vatandaşımız epilepsi tedavisinde kullanılan bir ilacı bulamadığı için tepki göstermiş, bu tepkisini yerel basınla paylaşmıştır. Bu vesileyle eczanelerimizde bulunmayan ilaçlarla ilgili olarak Mardin-Şırnak Eczacı Odası adına açıklama yapma gereği duyduk.

Hastalarımızın tedavileri için gerekli olan ilaçların bulunamaması Eczacılardan kaynaklı olmadığı gibi bu durum bizlere de büyük sıkıntılar yaşatmaktadır. Biz eczacılar, mesaimizin çoğunu hastalarımız için gerekli olan ilaçları diğer meslektaşlarımızdan ya da ecza depolarımızdan temin etmek için arayışlarla geçiriyoruz.

Son yıllarda maalesef ki yalnızca Midyat ilçemizde değil tüm ülkemizde ilaç yokluğu ile karşı karşıyayız. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen İlaç Fiyat Kararnamesinde ilaç alımı için belirlenen döviz kuru ile gerçekteki döviz kuru arasında ciddi bir fark bulunuyor. Bundan dolayı uluslararası ilaç firmaları artan girdi maliyetlerini gerekçe göstererek bazı ilaçları ya üretmiyor ya da piyasaya kısıtlı arz ediyor. Özellikle kronik hastalıkların tedavisinde uzun yıllar boyunca kullanım gerektiren ilaçlar maalesef ki piyasada çok sınırlı sayıda bulunuyor. Hatta en son uluslararası büyük bir ilaç firması, 14 kalem ilacını stoklarında bulunmadığı gerekçesiyle ülkemiz pazarından çektiğini açıkladı.

SON BİR AYDA ŞANLIURFA’ DA 44 TRAFO AŞIRI YÜKTEN YANDI! SON BİR AYDA ŞANLIURFA’ DA 44 TRAFO AŞIRI YÜKTEN YANDI!

İlaç yokluğu nedeniyle Türk Eczacıları Birliği çatısı altında hareket eden eczacılarımız son yıllarda büyük bir mücadele yürütüyor. Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler yapmaktan Ankara’da ‘Büyük Eczacı Mitingi’ne kadar bu sorunu sürekli olarak gündemde tutuyoruz. Geldiğimiz noktada Sağlık Bakanlığı ve ilaç tedarik zincirinin tüm paydaşlarının bir araya gelerek ülkemizde kalıcı bir ilaç temin politikası oluşturması gerekmektedir. Yerli ilaç sanayimizin yok denecek kadar az olması ilaçta dışa bağımlılık da bu sorunu yaşamamızın temel nedenlerinden biridir.

Sonuç olarak ECZACINIZ, yaşanan ilaç yoklarının sorumlusu değil mağdurudur.

Özellikle kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımız, medula sisteminde ilaç bitimini beklemeden 15 gün öncesinden eczacıları ile iletişim halinde olurlarsa hasta mağduriyeti oluşmaması açısından meslektaşlarımız ilaçların temin edilmesi için ellerinden gelen yardımı göstereceklerdir.

Midyat ilçemiz özelinde nöbetçi eczane sayımız ilçe nüfusuna ve var olan eczane sayısına göre titizlikle belirlenmiştir.

Biz eczacılar, vatandaşlarımızın kolaylıkla ulaşabildiği sağlık ve ilaç danışmanıyız. Işıklı E harfimiz ve beyaz önlüklerimiz sağlıkta güvenin ve ulaşılabilirliğin sembolüdür. Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.”

Mardin Şırnak Eczacı Odas-1

Kaynak: www.midyatgundem.com