Eğitim

Psikolog Çuhadar; Karne Tatili Ekran Bağımlılığına Neden Olmasın

Abone Ol

Milyonlarca öğrenci, bugün ders zilinin çalması ile karnelerini alarak 15 günlük dinlenme molası verecek. Peki öğrenciler karne tatilinde ne yapmalı? Veliler karne tatilinde çocuklarıyla nasıl vakit geçirmeli? Özellikle LGS ve YKS sınavlarına hazırlanan öğrenciler bu süreyi nasıl değerlendirmeli? Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Arel Üniversitesi Rehberlik Uzmanı Psikolog Emre Çuhadar; karne tatilinin, öğrenciler için doğru değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak öğrencilerin ekran bağımlılığı, üşengeçlik gibi olumsuz davranışları pekiştirmemesi açışından dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Bu yıl öğrencilerin, 19 Ocak 2024 tarihinde başlayacak ve 5 Şubat 2024 tarihinde sona erecek olan yarıyıl tatilini verimli geçirmeleri adına İstanbul Arel Üniversitesi Aday İlişkileri ve Tanıtım Ofisi Rehberlik Uzmanı Psikolog Emre Çuhadar önemli ipuçları paylaştı. Öğrencilerin büyük bir heyecanla beklediği tatil dönemlerindeki boş vakitlerin verimli ve doğru değerlendirilmesinin tatil sonrası okula uyum süreci içinde büyük önem taşıdığını vurgulayan Çuhadar; ‘’Tatil hiçbir şey yapmadan vakit geçirmek değildir. Doğru değerlendirilmediği takdirde öğrencinin ekran bağımlılığı, üşengeçlik vb. olumsuz davranışları pekiştirmesine destek sağlayan bir zaman dilimine dönüşür. Bu nedenle tatillerde dinlenmek, ilgi alanları ve hobileri geliştirmek, okulda öğrenilen bilgi ve becerileri pekiştirmek akademik ve gelişimsel açıdan önemlidir.’’ dedi.

“Aile Üyeleri ile Vakit Geçirmek Oldukça Önemli”

Karne tatilinin aile içi iletişimde önemli bir fırsat olduğunun altını çizen Uzman Psikolog Emre Çuhadar tatil etkinliklerinin planlanmasında öğrencilerin hobileri ve isteklerinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Emre Çuhadar; “Yoğun okul ve ders programı ile geçen 4 ay sonrası bu süreçte aile üyeleri ile keyifli vakit geçirmek aile içi iletişime de pozitif katkıda bulunmaktadır. Anne veya babanın çalışması durumunda en azından tatil sürecinde hafta sonları anne baba varsa kardeşlerle hep birlikte yapılacak etkinlikler gerek öğrencinin motivasyonu gerekse aile içi iletişim adına oldukça önemlidir. Tatil etkinliklerinin planlanmasında öğrencinin hobileri ve istekleri büyük önem taşır. Bu sürecin planlanmasında onlarında fikirlerinin alınması, sürecin verimli ve keyifli geçmesine katkı sağlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Uyku Saatinin Bozulmamasına Özen Gösterin”

Hazırlanacak tatil programında öğrencilerin keyif alacağı etkinleri eklemenin önemli olduğunu dile getiren Çuhadar, tatil sürecimde öğrencilerin biyolojik uyku saatlerinin bozulmamasına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

İstanbul Arel Üniversitesi Rehberlik Uzmanı Psikolog Emre Çuhadar; “Bu süreçte birinci dönemin yorgunluğunun atılması, beden ve zihnin bir nebze olsun dinlenmesi gerekir. Zaten okula ayrılan vakit boşa çıktığından bunlara ayıracak bol bol vakit kalacaktır. Bundan dolayı hazırlanılacak tatil programına keyif alınacak etkinlikleri de eklemek önemlidir. Tatil boyunca uyuma ve uyanma saatlerine dikkat etmek, biyolojik uyku saatinin bozulmamasına özen göstermek hiç şüphesiz ki, tatil sonrası okula uyumda ve tatilin verimli geçmesi için oldukça önemlidir. “ ifadelerine yer verdi.

“Ekran Kullanım Sürelerine Dikkat Edilmeli”

Karne tatili ile birlikte okula ayrılan sürenin ekran başında geçirilmesinin öğrencilerin gelişimi açısından tehlikeli olduğuna dikkat çeken Emre Çuhadar, bu süreci öğrencilerin sosyalleşme, ilgi alanlarına yönelme, konu tekrarları ve soru çözümleri gibi konularla değerlendirilmesinin daha faydalı olacağını ifade etti.

Çuhadar; “Tatil süresince bilgisayar, telefon, tablet ve televizyon gibi ekran kullanım süreleri dikkat edilmesi gereken önemli unsurların başında gelmektedir. Okula ayrılan sürenin boşa çıkmasıyla, birçok çocuk bu süreyi ekran başında geçirmek isteyecektir. Ancak bu süreçte ekrana ayrılan rutin süreyi değiştirmemek ve hatta fazla ise azaltmak gereklidir. Bu süreçte sosyalleşme, ilgi alanlarına yönelme ve tabi konu tekrarı, soru çözümleri gibi ders aktivitelerini de ihmal etmemek ekran süresi yönetimi konusunda en büyük yardımcınız olacaktır.” şeklinde konuştu.

Sınava Hazırlanan Öğrencilere Altın Değerinde Tavsiyeler

Açıklamalarının son bölümünde sınava hazırlanan öğrenciler için altın değerinde tavsiyelerde bulunan Rehberlik Uzmanı Psikolog Emre Çuhadar tatil programı için çalışma stratejileri şu şekilde sıraladı;

“Özellikle LGS ve YKS sınavlarına hazırlanan öğrenciler için okula gidilmeyecek olan bu 2 haftalık süreç sonraki döneme güzel başlangıç yapmaları için, önemli ve iyi değerlendirilmesi gereken bir süreçtir. Tatilde dinlenme ve eğlenmeye zaman ayırmanın gerekliliği gibi eksik veya düşük başarılı derslerin telafisi ya da birinci dönem konuların tekrarı için de verimli zaman geçirme dönemidir.

  • Konu tekrarı yapmak:

Yapılan bilimsel araştırmalara göre İnsan öğrendiklerinin % 75’ini bir hafta içerisinde, % 66’sını bir gün içerisinde, % 54’ünü de bir saat içerisinde unutmaktadırlar. Unutmayı önlemenin en iyi yolu yapılan tekrarlardır. Özellikle geçmiş konulardan çok fazla hatası çıkan öğrencilerin bu süreçte genel tekrara ağırlık vermeleri faydalı olacaktır.

  • Konu Eksiklerini Tamamlamak ve Soru Çözmek:

Konu eksiği fazla olan, konuları sınava kadar yetiştirememe kaygısı yaşayan öğrenciler, bu tatilde önceliği eksik konularını tamamlamaya ayırmaları sağlıklı olacaktır. Çünkü 2. dönemde hem sürenin daha kısa olması hem de bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte konsantrasyonda düşüşler gözlemlenebilmektedir. Konu eksiği olmayan ve çalıştığı konulardan az yanlışı çıkan öğrenciler yeni konulara çalışabilirler.

Özellikle sınava hazırlanan öğrenciler gerek konu tekrarı yapmak adına gerekse eksiklerini görmek adına bolca soru çözmeleri faydalı olacaktır. Okul dönemine nazaran çözülen soru sayısının tatil döneminde en az 2 katına çıkarmaları önerilmektedir. Sınava hazırlanan öğrencilerin bu süreçte bolca deneme sınavı çözmesi ise hem zaman yönetimi hem de konuları pekiştirmeleri bakımından büyük fayda sağlayacaktır. “