GÜNEYDOĞU TURU: MİDYAT (2)

Abone Ol

Midyat'ı UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne sokan başkan

Güneydoğu turumuzda hep illerde konakladık.. Gecelediğimiz tek ilçe Midyat oldu.
Keşke birkaç gün daha kalabilseydik..
Ancak ilk fırsatta tekrar gelmeyi kafama koydum.
Sebeplerinden biri Midyat'ın tarih-kültür kokan o güzelliği, diğeri de güzel dostluklar kurmam.
Öncelikle Midyat gezimizde bize yardımları olan İzmir Mardinliler Federasyonu Kadın Meclisi eski Başkanı Hamdiye Altun hanımefendiye tekraren çok teşekkür ederiz.
Ayrıca işadamı Erol Şahin'e de konukseverliği için sevgilerimizi iletiriz.



Bu gezimizde Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin ile sohbet gerçekleştirdik. AK Partili Şahin, görevdeki 2 yıl 4 ayını ana hatlarıyla aktarıp projelerinden bahsetti. Burada hepsini ayrıntılarıyla anlatmak, günler süren bir yazının konusu olur.
Başkanın yaptıklarını özetleyerek vereceğim.

Öncelikle Başkan Veysi Şahin, büyük uğraşlar sonucu -benim en önemli icrattlarından biri sayılan- ilçeyi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne aldırdı. Başkan bu gelişmeyle ilgili şunları söyle:
“2020 yılında başvuru çalışmalarına başladığımız Midyat ve Çevresi (Tur Abdin) Geç Antik ve Orta Çağ Kilise-Manastırları Dünya Geçici Miras Listesi’ne eklendi. Bizlerden hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy'a ve emeği geçen herkese Midyat halkı adına teşekkür ediyorum."
Midyat artık turist çeken dünyaca üne kavuşacak bir ilçe olma yolunda ilerliyor.

UNESCO listesine alına Tur Abdin bölgesi, Hristiyanlığın erken dönemlerinden itibaren manastır mimarisinin örneklerini sunuyor.
Bir kireçtaşı plato olan Tur Abdin, çeşitli dönemlere ait yaklaşık 80 köy ve 70 manastırın yer aldığı eşsiz bir kültürel peyzaja sahip.
Mor Sobo Katedrali Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi (Yoldath Aloho), Deyrulzafaran Manastırı, Mor Gabriel Manastırı, Mor Abai Manastırı, Mor Loozor Manastırı, Mor Yakup Manastırı, Mor Quryaqos Kilisesi ve Mor Azozo Kilisesi bu bölgede yer alıyor.
Midyat bu anlamda Türkiye'de en çok kilisenin olduğu bir ilçe.
İlçedeki muhteşem taş yapılar, çevresindeki teraslı üzüm bağları, zeytin ve badem ağaçları ile etkileyici bir peyzaj oluşturuyor.
Türkiye'deki farklı inançlara ait zengin kültürel mirasa da önemli bir örnek teşkil ediyor.



Başkan Şahin, 1957 yılında Midyat'ta doğmuş.
Üniversite eğitimine kadar ilçesinde kalmış, İstanbul Teknik Üniversitesi'den İnşaat Mühendisi olarak mezun olmuş.
26 yaşında atıldığı iş hayatında, inşaat sektörönde önemli projelere imza atmış.
Siyasete girmiş.
1999 yılında yapılan genel seçimlerde, DYP'den Mardin Milletvekili olarak Meclise girdi. Plan ve Bütçe Komisyonu ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm komisyonu üyeliği yaptı.
Midyat'ta yaşayanların geneli gibi iyi derecede Arapça biliyor.
Belediye Başkanı Veysi Şahin şunları anlattı:

"- Şeffaflık için ilk defa elektronik ihale yöntemine geçtik. 
Midyat'ın ilk Kent Konseyini kurduk.



- Belediye Hizmet Kampüsü
Makina ve İkmal Müdürlüğümüz yıllık 100 liraya kiradaydı. Atıl durumda bulunan 85 m2’lik araziyi değerlendirerek Hizmet Kampüsü yaptık. Burada Makina İkmal Müdürlüğü birimleriyle birlikte sera, Fidan Üretim merkezi, kademe atölyesi, araç parkuru var. Belediyenin dağınık olan ve kirada bulunan bütün birimleri buraya taşındı.
 


- Midyat Belediyesi Spor Kompleksi:Şehrimizin spor turizmi konusunda da canlanmasına katkı sağlayacak bu tesiste yarı olimpik açık ve kapalı havuz, futbol, basketbol, voleybol, tenis sahaları, paten, kayak pistleri, çocuk oyun alanları, yürüyüş ve koşu alanları, fitness alanları, spor salonları ve dinlenme alanları yer alıyor.
 


- Beyaz Masa Hizmeti: Vatandaşın talep, öneri ve şikayetlere anlık çözüm bulunuyor. 444 56 28 Alo Beyaz Masa hattı, web sitesi, sosyal medya, telefon ve whatsApp hattı üzerinden iletişim merkezine ulaşmak mümkün.



- Kültür Merkezi: Daha önce jandarma karakolu ve lojman olarak kullanılan bina Kültür Merkezi'ne dönüştürülüyor. İçinde konferans salonu, sinema salonu, sanat atölyeleri, idari birimler, kafetarya, kütüphane, sergi salonu, yeşil alanlar, lokaller, kapalı ve açık otopark alanları olacak.

- Kültür ve Sanat Sokağı: Midyat'ın tarihi sokakları aslına uygun hale getirildi. Kültür ve sanat sokağı, daha önce ıssız, köhne bir sokak görünümündeyken restorasyon, ışıklandırma ve dekoratif çalışmaların ardından vatandaşların aileleri ile dinlenebileceği, zaman geçirebileceği nezih bir sokak haline dönüştürüldü. 

Estel – Midyat Tarihi Sokakları Sağlıklaştırma Projesi
Akçakaya, Işıklar ve Ulu Cami Mahallesinde 200 yapının restorasyon çalışması yapıldı. Midyat kesiminde 43 dükkan camekanı, 18 kapalı han kapıları, 1.sınıf meşe keresteden yapılarak tamamlandı. Estel kesiminde 61 kapalı han kapısı dövme demir kolonlar çakılarak, 1.sınıf meşe keresteden tamamlandı.



Bunların yanı sıra yol, yeşil alan-park yapımları, sosyal yardımlar yapıldı. İhtiyaç sahiplerine evde bakım hizmetleri verildi. Sokak hayvanları için bakımevleri, mama-su standları kuruldu.
Temiz çevre için 1420 yeni çöp konteyneri yerleştirildi. “Sıfır Atık” toplama noktaları ile kağıt-karton ambalaj, plastik ambalaj, cam ambalaj ve metal ambalaj başta olmak üzere 350 ton atık geri dönüşüm amacı ile geri kazandırıldı.

120.000 nüfuslu Midyat'ın turizmden daha fazla pay alması için çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Yılda 2 milyon turiste ulaştık. 
Turizmi çeşitlendirmek adına Matiate Yer Altı Şehri kazısına başladık. Bu amaçla Matiate Kazı Ve Restorasyon Evi'ni hizmete açtık."

MAAŞINI ALMAYAN BAŞKAN
Başkan Şahin'in yukar​ıda saydıkları çok güzel icraatlar, daha yazamadığım onlarcası var. Ama asıl olanı insana yaptığı yatırım.
Başkanın maaşını almadığını başkalarından öğrendim.. Sordum, bu konulara fazla girmek istemedi. Öğrendiğime göre maaşı ve üzerine koyduğu bir miktar parayla her ay 130 öğrenciye burs veriyormuş.  
Helal olsun dedim..
Ayrıca evlenecek çiftlere de makam araçlarını tahsis ediyormuş.
Ayrıca ilçe dışında eğitim gören 400 üniversite öğrencisine de eğitim yardımında bulunan Başkan Veysi Şehin'i alkışlıyorum.