Türkiye Kamu-Sen Mardin İl Temsilcisi Mesut Üregen, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Enflasyon yüksek seyrini koruyor, memur ve emeklilerin alım gücü her geçen gün düşüyor. Maaşlar enflasyon karşısında eriyor. Buna karşın ekonomideki olumsuzlukları çalışanların haklarından kısarak düzeltmek kurgulanıyor.
Geçtiğimiz günlerde kamuda tasarrufu amaçlayan bir genelge yayınlandı. Kamu kaynaklarının etkili kullanılmasının ve israftan kaçınılmasının her zaman uyulması gereken bir kural olduğuna inanıyoruz. Ancak tasarruf tedbiri adı altında çalışanlarımızın kazanılmış haklarının kısıtlanmasına, toplu sözleşme hükümlerinin yok sayılmasına karşıyız.
Özellikle kamuda servis hizmetlerinin kaldırılması hem ekonomik hem de hukuki boyutları bakımından sorunlu bir uygulama olacaktır. Konu ile ilgili Toplu Sözleşme ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararları bulunmaktadır. Bu kararlar kanun hükmündedir. Kanun hükmündeki bir uygulamanın normlar hiyerarşisinde daha aşağıda bulunan genelge ile kaldırılması hukuki değildir.
Kazanılmış hak olan, fazla mesailere sınır getirilmesi, lojman kiraları, giyim yardımlarının kısıtlanması gibi maddeleri yargıya taşıdık, hukuka uygun olmayan maddelerinin mahkemelerimizce iptal edileceğine ve adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz.
Kamuda çalışan sayısı OECD ortalamasının oldukça gerisinde bulunuyor. OECD verilerine göre bir kamu çalışanı, Kanada’da ve Fransa’da 12, Finlandiya’da 9, ABD’de 13 kişiye hizmet verirken Türkiye’de bir kamu çalışanına 22 kişi düşmektedir. Durum böyleyken kamuya emekli olan sayı kadar personel almak iş yükünü arttıracak, işsizliği arttıracaktır. Hastaneler doktorsuz, hemşiresiz, okullar öğretmensiz, postaneler dağıtıcısız, kurumlarımız memursuz mu kalacaktır?
Türkiye Kamu-Sen olarak diyoruz ki;
Kamu çalışanlarının hakları üzerinden tasarruf sağlama imkânı bulunmamaktadır. Tasarruftan önce, adalet sağlanmalıdır. Kamu çalışanlarının ve emeklilerimizin sorunu çok, tasarruf tedbirlerine dayanacak gücü yoktur. Tüm kamu çalışanlarının ek göstergesi 3600’e yükseltilmeli, vergi dilimi %15’e sabitlenmeli, yardımcı hizmetler sınıfı personelleri genel idare hizmetleri sınıfına alınmalı,
ilk atama ve görevde yükselmelerde mülakat kaldırılmalı, kamu yönetiminde ehliyet, liyakat ve adalet sağlanmalıdır.
Tasarrufa varız; ancak alın terinden ve emekten tasarruf olmaz.
Türkiye Kamu-Sen olarak tek bir kamu çalışanımızın dahi kazanılmış hakkının elinden alınmasına müsaade etmeyecek, haklarımızın korunması için her türlü mücadeleyi yapacağız." açıklamasında bulundu.